Solana Crypto (SOL), de snelste blockchain ter wereld

Solana is enorm populair op de crypto markt. De verwachtingen van de SOL coin zijn hoog, zeker als we naar de toekomst kijken. Twijfel jij nog om in Solana te investeren, omdat de koers op dit moment hoog is? Wil jij ook weten wat Solana is en welke verwachtingen er voor de toekomst zijn? Lees dan snel verder. We beginnen met wat algemene informatie en duiken dan de diepte in.

Inhoud

Wat is Solana crypto?

Solana wordt door haar ontwikkelaars de “nieuwe generatie blockchain” genoemd. De blockchain is in de basis gebaseerd op de blockchain van Bitcoin en Ethereum, maar dan wel sterk verbeterd met veel meer mogelijkheden. Solana heeft een eigen blockchain en kan bijvoorbeeld meer 700.000 transacties per seconde verwerken, zonder dat de veiligheid in het geding is.

Om een beeld te geven: Ethereum heeft grote problemen om transacties te verwerken. Bovendien kosten de transacties op de Ethereum netwerk veel geld, waar de fees van Solana zeer laag zijn.

Solana blockchain

Solana blockchain

Solana is wereldwijd de snelste blockchain van dit moment en tevens het snelst groeiende ecosysteem in cryptocurrency. Het ecosysteem kan probleemloos meer dan 700.000 transacties per seconde verwerken en laat daarmee de blockchains van Bitcoin en Ethereum ver achter zich.

Projecten

Op het Solana ecosysteem zijn momenteel meer dan 400 projecten gepubliceerd, zoals NFT’s, Web 3.0 en DeFi. Enkele bekende voorbeelden van projecten op Solana zijn:

 • Star Atlas
 • Solice.io
 • Mango Markets
 • Solarians
 • SolFarm

Smart contracts

Smart contracts op het Solana netwerk zijn innovatief vergeleken met de traditionele EVM-gebaseerde blockchains. Een smart contract bevat alleen programmalogica en kan na implementatie ook door externe accounts worden gebruikt. Gegevens worden interactief opgeslagen en daardoor ontstaat een logische scheiding tussen status en contractlogica.

Dit maakt het werken met smart contracts nog makkelijker en breder inzetbaar. Dat is een mooie ontwikkeling.

Om het verschil duidelijk te maken kijken we even naar het Ethereum-netwerk. Zo kunnen Solana-accounts gegevens opslaan (zoals informatie binnen een wallet) en dat kunnen Ethereum-accounts niet. Die kunnen enkel verwijzen naar een extern opgeslagen wallet. In deze tijden werkt dat onhandig.

Solana SOL coin

Solana’s netwerk heeft een eigen cryptomunt, de SOL coin. De SOL crypto token kun je kopen via de bekende wegen, namelijk op:

De SOL crypto is de onderliggende waarde van de blockchain. Zeg maar gerust de smeerolie die het mogelijk maakt om transacties op het netwerk te doen. De waarde van de cryptovaluta is in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen.

Solana crypto

Solana Foundation

De in Zwitserland gezetelde Solana Foundation kent een stevige basis. Anatoly Yakovenko is de oprichter van Solana en er werken ervaren ontwikkelaars die bekend zijn in de wereld van crypto. Ze hebben immers het probleem van grote hoeveelheden transacties opgelost met hun techniek. Dat maakt van SOL een krachtig netwerk en coin.

Waar staat Solana voor?

De naam betekent “zonnestraal” in het Spaans. Solana hanteert het “Proof of History”-mechanisme. De naam komt ook uit het verre oosten en zou hiermee verband kunnen houden.

Solana SOL crypto

Hoeveel Solana zijn er?

In totaal is er een volume van 508.180.963 SOL tokens beschikbaar.

Verwachtingen en toekomst

De verwachtingen van SOL en de koers zijn hoog. In de toekomst staat er nog veel te gebeuren met deze crypto token.

Web 3.0

Het internet van nu is niet decentraal. Grote bedrijven zoals Google bepalen namelijk wat er te zien is. Web 3.0 wordt gezien als de decentralisatie van het internet en SOL is vast van plan de ontwikkeling van een nieuw decentraal internet te ondersteunen.

Projecten

Op haar eigen netwerk spelen veel projecten een prominente rol. We schreven net al enkele voorbeelden neer, zoals Solice.io en Star Atlas, maar het aantal projecten op het netwerk neemt toe. De kans bestaat dat SOL groter wordt dan Bitcoin. Dat heeft te maken met schaalbaarheid, vraag en aanbod en vooral een stevig platform. De kans is aannemelijk dat projecten van Solana op zichzelf gaan staan en ook groot worden.

Metaverse

Alles draait om de metaverse. Zie metaverse als de digitale parallelwereld waarin we ook online samenkomen om te vergaderen, leren, ontmoeten en spelen. De verwachting is dat we onze online identiteit in de metaverse net zo belangrijk (of misschien nog wel belangrijker) gaan vinden dan onze offline identiteit. SOL loopt voorop in de metaverse met projecten als Solice.io.

Solana loopt voorop in de metaverse

Voordelen en nadelen

Je hebt al kennis kunnen maken met Solana SOL. Er zijn aan dit innovatieve project veel voordelen te noemen. Zijn er ook nadelen? Tijd om de balans op te maken en de voordelen en nadelen op een rijtje te zetten.

Voordelen

Solana gaat mooie samenwerkingen aan. Partijen met wie SOL samenwerkt zijn onder meer:

 • FTX
 • Brave Browser
 • Degenerate Apes

De samenwerking met Degenerate Apes richtte zich vooral op NFT’s (non fungible token), wat nu een ware revolutie is op het internet.

Daarnaast hebben de ontwikklaars een groot probleem opgelost met betrekking tot transacties verwerken en kan ze maar liefst 700.000 transacties in 1 seconden voltrekken. Daar blijven de transactiekosten erg laag.

Nadelen

Solana heeft concurrentie. Cardano is een relatief nieuw project dat zich in dezelfde vijver als Solana begeeft. Ethereum blijft ook een concurrent en zal niet stil blijven zitten.

Tot slot is de koers op het moment van schrijven erg hoog. We twijfelen niet aan de ontwikkelingen die nog komen, maar snappen dat je niet volledig in wil stappen. Een mooi alternatief is wellicht te vinden in crypto die gebaseerd is op Solana, zoals Solice.io en Star Atlas.

Beleggen in Solana token

Het is niet gek dat je staat te popelen om in Solana te investeren. Solana is de toekomst van cryptocurrencies en biedt een groot platform voor ontwikkelaars. Beleggen in Solana betekent dat je via Bitvavo, Litebit of Binance SOL coins koopt. Met deze coins kun je vervolgens 3 dingen doen:

 • staking
 • stemmen
 • investeren in projecten

Staking voor inflatie beloningen

Door de SOL token te staken help je het netwerk. Transacties kunnen gevalideerd worden en verwerkt. Je krijgt dagelijks een vergoeding in munten als jij je tokens afstaat voor staken. Deze inflatie beloningen maken het een goede optie om SOL te staken.

Stemmen

Wil je een actieve bijdrage leveren aan het Solana SOL netwerk? Dan kun je de SOL token gebruiken om te stemmen op voorstellen die in de community leven. Leden zonder crypto hebben niets te zeggen.

Investeer in projecten

Tot slot kun je de SOL crypto gebruiken om te investeren in projecten op de Solana blockchain. De zeer lage transactiekosten binnen dit platform maakt het dat veel mensen in projecten stappen.

Projecten op de Solana blockchain zoals Mango, Solice.io, Star Atlas, Solarins en Solfarm

Conclusie

Het Solana netwerk is erg populair onder investeerders. Solana’s platform staat bekend om een snelle verwerking van transacties per seconde en lage transactiekosten. De crypto coin SOL is de smeerolie van deze technologie. Als cryptogeld is deze munt dan ook zeer interessant. Solana heeft de kans op Bitcoin Btc achter zich te laten. Het beste van het beste, nog beter dan het ander.

Kopen op Binance
Kopen op Bitvavo
Kopen op Litebit

Leave a Reply

Your email address will not be published